Четвер, 22 грудня 2022 14:50

Готовий до зими: технічне обслуговування та ремонт комерційних ТЗ

Кожен водій вантажного автомобіля та оператор спецтехніки знає, що зима може бути складною – для водіїв, для транспортних засобів та для диспетчерів. Саме тому перед настанням холодів рекомендується виконувати ретельну перевірку автівок, особливо комерційного призначення.

Автомобіль потребує загального огляду та заміни будь-якої зношеної деталі, яка становить ризик відмови в належному функціонуванні. Деякі деталі, що підлягають регулярній перевірці, також потребують заміни як запобіжний захід. Належна увага до якості дозволить заощадити кошти у середньостроковій перспективі. Поломка або ризики, пов‘язані з безпекою, є неприйнятними.

Акумуляторні батареї

Недостатній заряд та глибокий розряд акумуляторів є найбільш поширеною причиною відмови в належному функціонуванні в зимовий період – навіть для комерційних автомобілів, за якими достатньо пильно доглядають професіонали. З найбільшим викликом акумулятори зіштовхуються під час запуску – окрім іншого, також й через в‘язкість оливи. Спеціально для складних умов експлуатації компанія Bosch розробила лінійку акумуляторів Bosch TE EFB.

Батареї цієї серії відрізняються підвищеною вібростійкістю, що відповідає європейському стандарту V4. Вони оптимально підходять для встановлення на задній осі вантажного автомобіля (де вібрація найвідчутніша під час руху), а також для спеціальної техніки та транспортних засобів, що експлуатуються в особливо важких умовах.

Батареї серії TE не потребують обслуговування і побудовані за технологією EFB (Enhanced Flooded Battery). Вони можуть використовуватись з частковим зарядом і не вимагають глибокого заряду, як акумулятори AGM. Це можливо завдяки поліестеровій плівці - покриттю на решітках, якою оснащені позитивні пластини. Це допомагає утримувати активну масу і збільшує термін служби.

У порівнянні зі звичайними АКБ, батареї серії TE мають подвійний ресурс, і є прикладом того, як висока якість окупається з економічної точки зору.

До того ж потужними та довговічними постачальниками електроенергії для вантажівок є також акумулятори Bosch серій TA, T5, T4 та T3.

Зазначимо, для підтримки високої продуктивності акумуляторних батарей при важких умовах експлуатації (зокрема при повторних запусках і пересуванню на короткі відстані, коли батарея не встигає повністю зарядитися), Bosch розробив зарядний пристрій C7.

Bosch C7 призначений як для 12-вольтових, так і для 24-вольтових мереж. Пристрій не тільки забезпечить своєчасне підзаряджання АКБ від мережі, а ще й допоможе додатково постачати енергією системам підвищення комфорту в авто, коли воно не рухається.

Фільтри

Паливні фільтри входять до списку компонентів, які підлягають обов'язковій заміні під час обслуговування автомобіля взимку: крім захисту від забруднення, вони здатні відокремлювати воду, яка при замерзанні створює проблеми з запуском двигуна.

Таке ж стосується і картриджів, призначених для видалення парів води, олії та домішок зі стисненого повітря в пневматичній системі. Якщо вчасно не замінити картридж, замерзання конденсату може призвести до відмови клапана. 

Невелику ціну фільтрів і картриджів не можна навіть порівнювати з вартістю операцій, необхідних для відновлення систем після розморожування.

Ще один – салонний фільтр на основі активованого вугілля – призначений для запобігання потраплянню в кабіну шкідливих викидів, дрібного пилу та інших забруднюючих речовин. Завдяки його своєчасній заміні вирішується проблема зокрема запотівання скла під час дощу та при низькій температурі повітря зовні. Вчасно замінений салонний фільтр – це вдячний водій, і більша безпека руху та гарантія для доставки вантажу.

Склоочисники

Взимку, при мінусовій температурі, щітки склоочисників зазнають екстремальних навантажень, і продовжують грати найважливішу роль у збереженні видимості та безпеки руху.

Для важких умов експлуатації Bosch пропонує міцні та безшумні плоскі безкаркасні щітки Aerotwin.

Aerotwin здатні рівномірно розподіляти тиск по всій довжині робочої кромки щітки та добре адаптуються до вигинів лобового скла.

Завдяки інноваційній технології Power Protection Plus щітки лінійки Aerotwin очищають скло краще за звичайні, працюють довше і продукують менше шуму. Щітки доступні у розмірах від 500 до 750 мм.

Інша лінійка склоочисників – еластичні щітки Twin на основі металевої каркасної конструкції. Вони мають подвійний захист від корозії і відрізняються особливою міцністю за екстремальних погодних умов. Щітки доступні у розмірах від 400 до 1000 мм.

Світло

Перевірка системи освітлення автомобіля – ще одна важлива складова сезонного технічного обслуговування автомобіля у зимовий період.

Спеціально для комерційного транспорту компанія Bosch випускає лінійки галогенних ламп Trucklight та Trucklight Maxlife, а також Xenon HID, Xenon Gigalight HID і Xenon White HID, що відрізняються міцною конструкцією та високою вібростійкістю.

Тривалий термін служби ламп сприяє зниженню витрат на експлуатацію автомобіля. Крім того, світлотехніка Bosch відрізняється високою ефективністю та низьким енергоспоживанням.

І це далеко не весь перелік: спираючись на великий накопичений досвід обслуговування комерційної техніки, Bosch постійно розширює виробництво компонентів для надійної роботи систем.

Зазначимо також, як ми вже розповідали, за підсумками 2021 року (як і в позаминулому році) Bosch очолив рейтинг найбільших постачальників компонентів для світової автоіндустрії. За інформацією видання Automotive News, концерн Robert Bosch поставив минулого року автовиробникам запчастини на конвеєр на загальну суму $49,14 млрд.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: