П'ятниця, 11 серпня 2023 13:49

В Україні створюють FPV дрони з самонаведенням

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, спеціалісти вітчизняної компанії AirUnit розробляють FPV дрони з системою самонаведення.

Про це розповів співвласник компанії Андрій Штепа.

«Нам потрібні дешеві рішення, які будуть уражати з ефективністю не менше 20%, якщо говоримо про запуск дрона-камікадзе, щоб суттєво змінити ситуацію на фронті.

Ми хочемо зробити стабільний продукт, який буде безвідмовно працювати, не створюватиме проблем, буде простим для користувачів і матиме ефективність вище за 20%», – сказав Штепа.

За його підрахунками, ефективність сучасних українських FPV дронів складає близько 10 відсотків, а показник російського «Ланцета» – 25-30 відсотків.

Штепа вважає, що відсутність систем наведення у дронів українських виробників – глобальна проблема.

«Плануємо розв’язати проблему саме через комп’ютерний зір і побудову алгоритму роботи дрона під час втрати зв’язку», – повідомив Штепа.

За умови наявності такої системи, оператору FPV дрона потрібно буде захопити ціль виділивши об’єкт на екрані, далі в справу вступить автоматика.

При цьому вирішується проблема втрати зв’язку і промаху дрона: через особливості рельєфу під час пікірування зв’язок може бути втрачений.

Основна проблема цієї системи це здорожчання дронів у 3-4 рази, але Штепа запевняє, що така ціна не буде критичною.

 «Компоненти, з якими ми почали працювати та отримали Evaluation Kits для проведення тестів і збирання прототипів, то виходить $180 за бортовий комп’ютер, який буде по суті польотним контролером, що дуже дешево.

Я думаю, фінальна вартість борта, який ми запропонуємо, буде десь 25-30 тисяч гривень, що не набагато дорожче за уже наявні вироби в Україні», – заявив представник AirUnit.

Штепа додав, що команда хоче створити дрон хоча б на рік вперед і поступово проводити його модернізацію.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, зараз компанія займається виготовленням трьох типів дронів для різних завдань та типів цілей: дрон з 7-дюймовою рамою для ураження живої сили, з 9-дюймовою для ураження техніки та дрон типу «крило» для ураження цілей в тилу.

 




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: