Четвер, 06 липня 2023 11:03

Kongsberg представила самохідну варсію ЗРК NASAMS

Норвезька компанія Kongsberg Defense & Aerospace презентувала мобільну систему протиповітряної оборони малої дальності NASAMS для сухопутних військ.

Поінформувало закупівельне агентство Міністерства оборони Королівства Норвегія (Forsvarsmateriell), повідомляє Militarnyi.

Розробка нового комплексу розпочалась в жовтні 2019 року в рамках контракту вартістю 63,3 млн доларів між Forsvarsmateriell та Kongsberg на розробку та постачання норвезької армії самохідних ЗРК типу SHORAD (Short Range Air Defense).


Читати також:

В Україну прибули ЗРК NASAMS та Aspide


Новий зенітний ракетний комплекс малої дальності складається з автономних мобільних вогневих одиниць, які використовують технологічні рішення та компоненти системи NASAMS, включно з системою керування вогнем та єдиної мережі управління.

База машина — гусеничне броньоване шасі ACSV G5 розробки німецької компанії Flensburger Fahrzeugbau GmbH, виробництво якої локалізовано в Норвегії на підприємстві Ritek.

Kongsberg представила самохідну варсію ЗРК NASAMSГрафічна модель прототипу ЗРК NASAMS у самохідному варіанті. Фото: Kongsberg

У комплекс інтегровано радіолокаційну станцію Х-діапазону сімейства XENTA-M виробництва данської компанії Weibel Scientific. Невідома конкретна модель РЛС, у випадку використання найпотужнішої версії M5, дальність виявлення повітряних цілей може сягати 75 км.


Читати також:

Литва придбає для України елементи ЗРК NASAMS


В ЗРК використовується авіаційна ракета класу «повітря-повітря» IRIS-T з тепловою головкою самонаведення. Перепрограмування з базового режиму в режим зенітної ракети класу «земля-повітря» здійснюється автоматично системою управління комплексу після заряджання.

Комплекс повністю автономний. Завдяки інтегрованій РЛС здатний самостійно виявити, взяти на супроводження та знищити ціль, незалежно від наявності зовнішнього цілевказання. Машина по своїй суті повторює концепцію радянських ЗРК «Оса», «Тор» та «Бук», вогневі машини котрих здатні працювати незалежно від інших компонентів комплексу.

Компанія не розкриває тактико-технічні характеристики ЗРК, проте відомо, що комплекс з аналогічною ракетою IRIS-T SLS здатен уражати цілі на відстані до 12 км та на висоті до 8 км.


Читати також:

ФРН передала Україні ще одну систему ППО IRIS-T SLM





Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: