Четвер, 02 лютого 2023 09:49

ЗСУ знищили рідкісний російський «арктичний» ЗРК Тор

Артилерія Збройних Сил України уразила уразила російський ЗРК Тор-М2ДТ.

Аналітики з Ukraine Weapons Tracker стверджують, що це перше підтверджене знищення рідкісної російської системи протиповітряної оборони, яка в першу чергу призначена для використання в арктичних умовах.

Російський Тор-М2ДТ уразили воїни 406-ї окремої артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова Командування морської піхоти ВМС ЗСУ.

OSINT-дослідники з’ясували, що система ППО окупантів була уражена біля села Челбурда в Олешківській міській громаді Херсонського району Херсонської області. Нині ця територія знаходиться під тимчасовою окупацією російських загарбників.

Ймовірно для ураження Тор-М2ДТ були застосовані високоточні артилерійські 155-мм снаряди M982 Excalibur.

На відео видно, що після першого удару, снаряд влучив у передню частину дволанкового гусеничного шасі. Бойовий розрахунок з кількох російських солдатів вибіг з вогнегасниками і намагався загасити полум’я.

За деякий час після цього, українські воїни-артилеристи завдали повторного удару. Боєприпас розірвався у кількох метрах від бойового відділення пускової установки комплексу протиповітряної оборони Тор-М2ДТ, що ймовірно призвело до значних пошкоджень машини і втрати особового складу окупантів.

Російські окупаційні війська перекинули ЗРК у арктичній модифікації в Україну в грудні 2022-го.

Тор-М2ДТ є арктичним варіантом ЗРК Тор-М2, всі елементи якого розміщені на базі дволанкового гусеничного транспортера ДТ-30ПМ-Т1.

За даними окупантів, ці ЗРК покликані не лише щоб прикривати російські військові підрозділи, але і забезпечувати захист стратегічно важливих об’єктів у Арктичному регіоні РФ.

Такі комплекси ППО мала на озброєнні лише 80-та мотострілецька бригада берегових військ Північного флоту ВМФ РФ. Станом на 2020 рік росіяни мали 12 ЗРК Тор-М2ДТ.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: