Середа, 07 грудня 2022 10:26

Україна отримала від Польщі неочікуваний ЗРК на гусеницях

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, і схоже, що до такого типу комплексів у нас є ще достатній запас ракет

У відкритому доступі з’явились фото, які вказують – орієнтовно влітку 2022 року Сили оборони України отримали від Польщі як мінімум одну пускову установку зенітно-ракетного комплексу С-125 Newa SC.

Досі про поставку С-125 для ЗСУ від польської армії офіційних повідомлень не було, кількість фактично переданих Україні пускових лишається невідомою.

За даними The Military Balance 2022, на кінець минулого року збройні сили Польщі мали в своєму розпорядженні 17 комплексів типу С-125 Newa SC, зведених у шість дивізіонів (кожен – по 3 пускові установки).

Головна візуальна особливість польського С-125 Newa SC – гусеничне шасі від танка Т-55, і відповідно значно компактніші розміри цього ЗРК, яких польських ОПК зміг досягти протягом декількох хвиль модернізації. Наприклад, якщо радянський оригінал мав апаратуру прийому-передачі даних об’ємом на 10 шаф, то польські конструктори все втисли в блок об’ємом 1 кубометр.

Замість чотирьох екранів супроводу цілі для зручності офіцерів комплексу польські конструктори залишили тільки один, застосування західної електроніки та комп’ютеризація суттєво спростила роботу екіпажам таких ЗРК.

Як можемо припускати зараз, поляки до своїх С-125 Newa SC не передавали РЛС, що також мають доволі екзотичне шасі – від пускових установок ОТРК Р-17 «Ельбрус». Тому, очевидно, офіцери Сил оборони України ув’язували польські ЗРК в загальну ешелоновану систему ППО із єдиною системою обміном даним.

Передача радянських комплексів від Польщі цілком вкладається в логіку поточної підтримки від Заходу «давати Україні модернізовані комплекси, до яких можна добути ракети у великих кількостях».

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, про наявність достатнього запасу ракет типу 5В27 Командування логістики ЗСУ натякало в одному із своїх відео наприкінці серпня 2022 року.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: