Четвер, 17 листопада 2022 09:52

Хорватія передасть Україні 14 вертольотів Ми-8

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Міністерство оборони Хорватії ухвалило рішення про передачу Україні 14 вертольотів Ми-8 та Ми-8 МТВ, але його ще має підтвердити уряд країни.

Підкреслюють, що передача техніки Україні – раціональне рішення, оскільки у деяких вертольотів вже завершуються ресурси для технічного обслуговування.

За неофіційною інформацією, усі вертольоти радянського чи російського виробництва будуть виведені з експлуатації до 2026 року. Хорватія замінює свій парк вертольотів, тому капітальний ремонт цієї техніки вже не робитимуть.

Найбільш істотне обмеженням цих гелікоптерів – відсутність пристроїв та обладнання, необхідних для оперативної сумісності та досягнення цілей щодо можливостей НАТО. Про це повідомив командувач Повітряних сил Хорватії Майкл Кріжанец ще у 2019 році.

Водночас журналісти підкреслюють, що керівництво Хорватії провело перемовини зі Сполученими Штатами щодо продажу додаткової кількості вертольотів Black Hawk на заміну переданих Україні Ми-8.

Зауважують, що таку саму ідею влада Хорватії намагалася реалізувати ще у 2014 році, але тоді зробити це не вдалося.

До обговорення цієї угоди сторони повернулися час зустрічі прем’єр-міністра Хорватії Андрея Пленковича зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі.

Підкреслюють, що передача вертольотів Ми-8 не вплине на можливості Хорватії, оскільки окрім 14 Ми-8 країна ще має 10 транспортних Ми-171 (експортне позначення Ми-8АМТ), які пройшли капітальний ремонт у 2019 році.

Уряд Хорватії вже надіслав Україні кілька пакетів військової та гуманітарної допомоги. Що саме отримає Україна від Хорватії – не розголошується.

Разом з тим зауважують, що українські військові використовують гармати M-46 калібру 130 мм. Журналісти Jutarnji повідомляють, що дванадцять таких гармат Україна отримала на початку серпня.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, крім того, Хорватія надасть Україні допомогу у розмінуванні Луганської області.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: