П'ятниця, 11 листопада 2022 08:54

Іспанія передає Україні додаткові MIM-23 HAWK та унікальні гаубиці

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, ЗСУ вже навчаються використовувати гаубицю 105/14 OTO Melara M56, яку створили спеціально для альпійських стрільців

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес (Margarita Robles) оголосила кількість додаткових зенітних ракетних комплексів MIM-23 HAWK, які будть передані до України найближчим часом.

Мова йде про партію ще з двох одиниць, на додачу до чотирьох Improved Hawk Phase III, які вже офіційно передані, про що повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Таким чином, Повітряні Сили України вже невдовзі матимуть на озброєнні шість MIM-23 HAWK. І попри те, що цей ЗРК з'явився ще у 60-х роках, мова йде про версію Improved Hawk Phase III, яка технологічно цілком відповідає рівню кінця 80-х - початку 90-х років.

Також Маргарита Роблес повідомила, що до передачі готується батарея 105-мм гаубиць 105/14 OTO Melara M56. При цьому українські гармаші вже проходять на них навчання.

Головною особливістю цієї зброї, яка була розроблена у 50-х роках італійською OTO Melara спеціально для альпійських бригад, є її виключна компактність.

Її вага становить лише 1,3 тонни і вона розбирається на 12 частин, кожна з яких може транспортуватися бійцем. Буксирувати її може навіть звичайний позашляховик, а зі знятим щитом вона влазить всередину БТРа M113.

Попри габарити, 105/14M56 забезпечує вогонь на дальності до 10 км, що на декілька кілометрів далі за можливості 120-мм міномету, з позиції заміни якого й можливо розглядати цю гаубицю, яка має доволі високі кути наведення до 65 градусів.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, наразі 105/14M56 залишається на озброєнні, якщо брати країни НАТО, у арміях Іспанії, Греції та Італії.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: