П'ятниця, 12 квітня 2024 14:27

Соціальне житло: які зміни пропонуються в законопроєкт «Про основні засади житлової політики»

За ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Голови комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк у співпраці з всеукраїнською ГО «Інститут Республіка» відбувся перший раунд громадських консультацій щодо законопроєкту «Про основні засади житлової політики».

Мета консультацій – зібрати пропозиції для удосконалення законопроєкту.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталя Козловська, відзначила, що в результаті напрацювань має бути побудована система, яка відпвідатиме на житлові потреби громадян.

Олена Шуляк також зауважила, що законопроєкт має змінити підходи до житлової політики в Україні, залишивши в минулому застарілий Житловий кодекс.

У першому раунді публічних консультацій «Сучасна та ефективна житлова політика» взяли участь ветерани, ВПО, громадяни, які стоять у черзі на отримання житла, керівників ОСББ, представники органів та асоціацій місцевого самоврядування, парламентарі, представники профільних міністерств, міжнародних та фінансових організацій, а також науковці та експерти з питань житлової політики, суддів та юристів з питань житлового права.

Під час обговорень була запропонована низка рекомендацій, які повинні бути відображені в наступних законодавчих змінах:

  • законодавчо зафіксувати відсоток державного бюджету чи місцевих бюджетів, який має йти на створення житлового фонду соціального призначення;
  • використовувати в якості соціального житла гуртожитки тих закладів освіти, які підлягають скороченню чи реорганізації;
  • формувати в громадах фонди середньо- і довгострокової оренди, оскільки місцева влада не завжди має кошти для викупу нерухомості;
  • активно залучати до фінансування житлових програм міжнародних донорів та благодійні фонди, для чого чітко прописати в законодавстві державні гарантії цільового витрачання коштів;
  • внести зміни в Податковий кодекс, визначивши величину та структуру податків, що спрямовуються на реалізацію державних житлових програм;

Наступні раунди публічних консультацій відбудуться 16 квітня (для східних та південних регіонів) та 23 квітня (для центральних і західних областей). Зареєструватися можна за посиланням:

  • 16 квітня (10:00 - 12:30) – АР Крим, Донецька, Запорізька, Луганська, Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська області. Реєстраційна форма на другу сесію.

  • 23 квітня (10:00 - 12:30) – Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька області. Реєстраційна форма на третю сесію.

Довідка: Публічні консультації відбуваються в рамках проєкту «Парламент та громадяни: відкритий діалог у період війни», що реалізується ВГО «Інститут «Республіка» в межах Програми USAID «РАДА: наступне покоління», що виконується ГО «Інтерньюз Україна». Зміст обговорень не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: