П'ятниця, 22 березня 2024 16:04

Запускаємо реформу автобусних пасажирських перевезень

Під час Форуму “З’єднуємо людей та міста” команда Міністерства презентувала нові підходи до міжнародних автобусних пасажирських перевезень. За даними дослідження, у 2023 році 7,5 мільйонів українців користувались автобусами для перетину кордону.

90% з них жінки, третина – їхали з дітьми.

Ключова мета всіх змін – забезпечити якісний сервіс пасажиру та сприятливі умови для роботи легального бізнесу.

«Реформа, яку ми запускаємо сьогодні – в першу чергу про якісний сервіс, прогнозованість у перевезеннях та чесність до пасажира і держави.

Дослідження проведене за підтримки міжнародних партнерів показало – чверть міжнародних перевезень складають нелегали. Це означає, що пасажири не можуть бути впевнені у безпеці перевезення, а державний бюджет щорічно недоотримує близько 500 мільйонів гривень.

Але наша задача полягає не у “закручуванні гайок”, а у створенні умов для роботи бізнесу – без зайвої бюрократії і впливу людського фактору.

Перший крок – цифровізація сервісів та послуг, а також змін до нормативно-правової бази», – наголосив Віце-прем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Реформа міжнародних автобусних перевезень складається як з продуктів та послуг для пасажира та перевізника, так і зі змін до профільних нормативних актів.

Зокрема, йдеться про:

  • Єдиний онлайн-портал для пасажира та перевізника autobus.gov.ua.

За допомогою цього порталу пасажири зможуть перевірити легальність маршруту, розклад руху, перевізника та купити квиток, в разі потреби – залишити зворотній звязок. З 22 березня портал доступний для тестування, протягом квітня до нього будуть інтегруватись перевізники, щоб можливість придбати квиток була доступна на більшість маршрутів.

  • Запуск єЧерги для автобусів https://echerha.gov.ua/

Кожен регулярний автобус матиме чіткий час перетину кордону відповідно до графіку руху. Це дозволить вчасно реагувати на виклики, які можуть трапитися на кордоні і не тримати людей в очікуванні перед пунктами пропуску. Водночас система автоматично перевіряє дозвільні документи, щоб попередити нелегальні перевезення. Слотування для автобусів з вже доступне на трьох пунктах пропуску. Йдеться про “Ягодин – Дорогуськ”, “Мамалига – Крива” та “Могилів-Подільський – Отач”.

  • Онлайн-кабінет перевізника для відкриття міжнародних маршрутів

Кабінет вже доступний до внутрішнього тестування перевізниками. Ключова мета – замінити паперову та бюрократизовану процеду відкриття маршруту на швидку та повністю цифрову процедуру.

  • Оновлення правил перевезень та спрощення доступу до ринку

У першу чергу йдеться про зміни до профільного 75 Наказу Міністерства, наразі він вже перебуває на громадському обговоренні /news/35399.html.

Проведення заходу стало можливим завдяки підтримці проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" та проєкту USAID “Трансформація комунікацій” (TCA).

Підписуйтеся на сторінки Міністерства відновлення у соцмережах Facebook, Twitter, Telegram



Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: