Четвер, 28 вересня 2023 13:48

Антифризи для дизельних двигунів вантажівок та спецтехніки. Особливості

Сучасні дизельні двигуни вантажівок та спецтехніки потребують не тільки особливих моторних олив, але й антифризів з певними параметрами. Це пов'язане з тим, що навантаження на такі мотори важко порівняти з навантаженням на автозапчастини двигунів іншої комерційної техніки чи легкових автомобілів.

Параметри антифризів для важкої техніки

Звичайний користувач, який обирає антифриз для свого авто, користується дуже спрощеною класифікацією. Мало того, деякі маркетологи пропонують підбір антифризів за їх кольором, що є вкрай невірним та іноді й небезпечним.

Комерційні автопарки та парки будівельної, сільськогосподарської, шляхобудівної техніки тощо, такої легковажності дозволити собі не можуть. Адже перше, за що бореться власник вантажівки — високий ресурс та витривалість двигуна. Які насамперед залежать від температурного режиму роботи та навантаження.

Такі антифризи також повинні витримувати високі температурні навантаження та подовжений термін роботи. Наприклад, експерти компанії Shell гарантують пробіг до 1,1 мільйона км на дорозі та понад 12 000 мотогодин роботи для деяких моделей антифризів.

Але потрібно знати, що ресурс антифризів може бути різним. Деякі рідини можуть служити до 5 років або 200 000 км, термін роботи інших може складати 2 роки залежно від конструкції, типу та умов експлуатації техніки. Тому завжди важливо звертатись до документації з обслуговування двигуна, або рекомендацій виробника антифризу.

Специфіка антифризів для дизелів

Антифризи для важконавантажених дизельних двигунів мають свою специфіку. Її важливо враховувати під час вибору, заміни та обслуговування системи охолодження дизеля. Ключові фактори, які впливають на вибір тієї чи іншої рідини, наступні:

  1. Тип антифризу. Сучасний дизельний мотор потребує складної рідини для охолодження на відміну від легко навантажених бензинових двигунів. На цьому ґрунтується склад та кількість спеціальних домішок. База для більшості антифризів дизелів — пропіленгліколь. Решту складових виробник додає для покращення властивостей: запобігання піноутворенню, змащувальні характеристики, температура закипання чи замерзання.
  2. Сумісність антифризу з конкретним двигуном. Це потрібно враховувати, оскільки у кожному двигуні різна кількість запчастин, виконаних з алюмінію, чавуну, сталі, пластиків, полімерів тощо. Кожен з цих матеріалів не повинен руйнуватись чи передчасно старіти під час контакту з антифризом. Наприклад, неякісний або неправильно підібраний антифриз може викликати кавітаційні процеси, що руйнують блок циліндрів чи гільзи, сальники або ущільнювачі.
  3. Умови експлуатації. Практично всі сучасні антифризи для дизельних моторів класу TL 774-F не потребують коригування за температурою використання. Прогресивна формуляція сучасних рідин здатна захистити двигун як від корозії, так і саму рідину від замерзання та закипання, передчасного зносу тощо.

Попри все важливо звірятися з допусками виробника оригінального обладнання щодо конкретної марки антифризу.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: