Вівторок, 09 травня 2023 12:57

WMS система для автоматизації складу: поняття та особливості продукту

Підприємці, які лише відкривають власний бізнес або ж пробують масштабувати вже чинний, на одному з якихось етапів чітко починають розуміти, щоб без автоматизації основних робочих процесів великого успіху досягти не вдасться. В першу чергу це стосується компаній, підприємств, виробництв, які мають активні склади, власну логістику та великий колектив і є дуже залежними від людського фактора. Вітчизняні представники логістики та e commerce поступово починають впроваджувати на складах новітні продукти й одним з таких є WMS  система. Що це, як це працює, коли та кому потрібно інвестувати у даний продукт? Розповідаємо.

Що таке WMS система?

Це програмне забезпечення, за допомогою якого можна автоматизувати роботу на складі та оптимізувати більшість щоденних рутинних процесів. Варто зазначити, що ще кілька років тому в Україні цей продукт ніхто не розробляв. Зараз ми маємо декілька розробників, наприклад, WMS система від компанії UIS https://uislab.com/uk/products/wms/ є повним аналогом європейських та американських продуктів, але коштує вона вдесятеро менше й окуповується протягом першого року експлуатації. 

Дане ПО, розробляється протягом кількох місяців після детального вивчення розробником специфіки та потреба бізнесу замовника. Потім, коли продукт готовий його встановлюють на робочі комп’ютери компанії та за потреби інтегрують з іншим “розумним” обладнанням, яке вже є на базі підприємства/складу.

Якщо коротко, то WMS система — це програма, в котрій можна слідкувати, контролювати та виконувати безліч процесів, які відбуваються на складі. Вона постачається спільно з супутньою інфраструктурою: сканери та принтери штрих кодів тощо.

Які завдання та функції виконує WMS система?

Warehouse Management System, а саме так розшифровується WMS, виконує досить багато завдань. Зазвичай серед базового функціонала є:

  1. Можливість якісно розпорядитися наявним складським приміщенням. Наприклад, ви маєте склад, але вам не вистачає наявного простору. Обладнання і товари буквально лежать один на одному, що провокує хаос. Система управління складом допоможе це вирішити. При початкових налаштуваннях ПЗ потрібно ввести всі дані про склад в програму і вона підкаже, де та що краще розмістити. На практиці звільнюється до 15% простору.
  2. Відвантаження, приймання та розміщення товару на складі. Достатньо лише кількох працівників, залежно від кількості вантажу, і сканера чи іншого ідентифікатора. Товари маркуються і дані про них вносяться у систему автоматично. Далі по кожному товару буде власна історія: де він знаходиться на складі, коли має відвантажуватися, чи має він бути комплектом якогось замовлення тощо.
  3. Комплектація замовлень. Ця процедура максимально спрощується. Більше не потрібно мати на складі людину, яка знає де що лежить. Все це підкаже WMS система. Також з допомогою ПЗ можна сформувати листи замовлень за якими зручно їх збирати.
  4. Інвентаризація. Біль багатьох компаній з великою кількістю товарів та широким асортиментом номенклатури, яка ще й постійно оновлюється. Від моменту впровадження системи на складі більше не потрібно зупиняти його роботу, щоб провести інвентаризацію. Всі актуальні та оновлені дані будуть у доступі в електронному форматі. Також це зручно тим, що мінімізує наявність похибок.
  5. Контроль продуктивності працівників. Ця опція дозволяє не лише підвищити ефективність роботи колективу, а й запровадити гнучку систему преміювання, чи, наприклад, штрафів. Кожен працівник матиме власний KPI за яким можна буде простежити чи справляється він з поставленими перед ним задачами.

Ці та інші опції дозволяють значно підвищити ефективність компанії, покращити її показники, збільшити доходи та зменшити витрати. 

Коли та кому потрібно впроваджувати дане ПЗ

WMS система — це продукт, який буде доречним у будь-якій компанії, яка має активний склад площею понад 1000 м2. За статистикою, найчастіше у продукт інвестують виробництва, великі інтернет-магазини з власними складами, дистриб’ютори та логістичні оператори. 

Ось кілька ознак того, що WMS вам потрібна:

  • на складі постійно хаос, більшість процесів виконуються не вчасно;
  • спостерігають недостачі, пересорти та зірвані терміни поставок чи невдоволення з боку партнерів;
  • відсутній ріст та розвиток і як наслідок збільшення доходів компанії.

Також, автоматизація робочих процесів допомагає позбутися від впливу людського фактора і взагалі циклічності на ринку праці, яка в Україні завжди спостерігалася і точно не швидко зникне. До речі, суттєве скорочення колективу — це ще одна з головних завдань, яке бере на себе ПЗ.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: