Середа, 24 квітня 2024 18:37

Одеса закупить нові електробуси

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, міська влада Одеси планує придбати до 30 нових електробусів.

Одеса планує доєднатися до продовження програми «Міський громадський транспорт», за якою українські міста за кредитні кошти Європейського Інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) закуповують рухомий склад міського електротранспорту.

Зараз Одеса отримує нові трамваї за цією програмою і планує придбати до 30 електробусів.

24 квітня 2024 р. на сесії Одеської міськради депутати прийняли рішення про затвердження угоди, за якою Одеська міська рада виступає гарантом КП «Одесміськелектротранс» при закупівлі  електробусів за кредитні  кошти ЄБРР.

Кошти надаються в межах урядової програми «Оновлення міського електротранспорту України», яка була розпочата ще з 2016 року під назвою «Міський громадський транспорт України».

Наступний етап - проведення тендеру, який буде проводити безпосередньо банк на одному з європейських тендерних майданчиків.

Фінансування йде за схемою - загальну суму вартості тролейбусів надає у вигляді кредиту ЄБРР чи ЄІБ, а ще 20% вартості, які складають необхідну суму для сплати ПДВ, місто бере на себе у вигляді субкредиту від Міністерства фінансів.

Проект закупівлі електробусів для Одеси має досить давню історію. Зокрема, наприкінці 2020 року у черговому оновленні вказаної державної програми планувалося придбати для Одеси 14 трамваїв та 30 електробусів.

У електробусному сегменті більш конкретно почали працювати влітку 2023 р., коли виконком схвалив програму закупівлі 30 електробусів за кредит ЄБРР чи ЄІБ - але це рішення було схвалено на сесії міської ради лише сьогодні.

Загалом майбутня закупівля 30 електробусів з зарядними станціями буде коштувати 13 мільйонів євро за кредитною програмою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) - під під 3,455% відсотків річних терміном на 22 роки з пільговим періодом у 5 перших років.

Однак, при цьому з міського бюджету потрібно буде виплатити 2,6 мільйона євро державі у вигляді ПДВ, а також 50 тисяч євро комісії за проведення оцінки. Допускається субкредитування учасникам проєкту під 0,5% річних.

Крім того, у 2015-2018 рр. був реалізований проект із закупівлі 45 нових тролейбусів за кредит ЄБРР - тут насправді придбали 47 машин.

Але після цього оновлення тролейбусного парку міста фактично припинилося, якщо не рахувати модернізацію 5 старих низькопідлогових тролейбусів «Шкода-21тр» у «автономні» тролейбуси.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, 2021 року одеська мерія намагалася провести тендери на закупівлю шести електробусів за кошти міського бюджету, які провалилися.




Інформація:

Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: