П'ятниця, 01 вересня 2023 09:22

У Польщі заявили про відсутність прогресу у будівництві елеваторів на кордоні з Україною

Державна секретарка Польщі з питань співробітництва з Україною Ядвіга Емілевич розкритикувала США за відсутність прогресу в питанні будівництва елеваторів уздовж кордону з Україною для вирішення проблеми постачання агропродукції.

Про це пише Rail.insider із посиланням на «Бізнес Цензор».

Ядвіга Емілевич повідомила про те, що під час зустрічі з офіційними особами у Вашингтоні у липні було мало подробиць щодо обіцянки з боку Джо Байдена під час виступу у Філадельфії у 2022 році. «Байден дав цю обіцянку (про допомогу у будівництві елеваторів, — ред.) публічно, але коли ми почали про це запитувати, ніхто в адміністрації (США, — ред.) не був готовий відповісти на це питання», — сказала вона.

Посадовиця пояснила, що наявність великої кількості елеваторів уздовж кордону дала б змогу польським фермерам зберігати надлишки зерна, а не продавати його зі знижкою, як це сталося на початку 2023 року.

«Після дуже плідного періоду збирання врожаю потужності польських елеваторів та системи зберігання явно недостатньо для того, щоб прийняти українське зерно, соняшник та інші товари», — уточнила вона.

Чиновниця наголосила, що Варшава має захистити польських фермерів, перш ніж допомагати українським, а Євросоюз має переглянути свою схему сільгоспсубсидій до того, як така потужна аграрна держава, як Україна, доєднається до блоку. «Якщо ви справді думаєте про членство України в ЄС, нам, безумовно, потрібно переосмислити нашу внутрішню аграрну політику», — додала вона.

За словами Ядвиги Емілевич, Польща також хоче, щоб ЄС погодив нову субсидію у розмірі приблизно 30 євро/т на українське зерно, яке йде транзитом через Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Болгарію на шляху до Африки та інших країн за межами ЄС, з огляду на вищі витрати на транспортування зерна залізницею або автомобільним транспортом, ніж морем. «Потрібні додаткові кошти», — сказала вона. Представник Білого дому, за інформацією держсекретарки Польщі, не відразу зміг надати коментар на це питання.

Передбачається, що запит Польщі скоріш за все зустріне жорсткий опір у Брюсселі, особливо з боку країн ЄС, які не межують з Україною і звинувачують Варшаву у подвійних стандартах.

Як повідомлялося раніше, на кордоні України та Польщі зводять тимчасові зерносховища.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: