П'ятниця, 17 вересня 2021 09:54

В Німеччині відкрили завод із випуску електровантажівок Nikola

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, спільна компанія Nikola IVECO Europe GmbH офіційно відкрила в Німеччині завод, на якому збиратимуть електровантажівки, що працюють, як від батарей, так і на водневих паливних елементах.

Завод в Ульмі, який став виробничим майданчиком для нового СП, впродовж багатьох років виробляв вантажівки знаменитої марки Magirus-Deutz. Після того, як Magirus-Deutz був поглинений концерном Fiat, в Ульмі почали випускати вантажівки марки IVECO.

У 2012 році там зійшли з конвеєра останні моделі Stralis. Сьогодні ж цей завод переживає ренесанс, так як тут починається нова ера - старт виробництва електровантажівок Nikola Tre.

Nikola Tre - це дійсно унікальний автомобіль, адже мова йде про загальну модель, як для європейського, так і для американського ринків. Звідси і незвичайні експортні плани - постачання електровантажівок з Ульма до США.

За кабіною Nikola Tre ідентичний IVECO S-Way. Під кабіною змонтований електродвигун потужністю 480 кВт, що виготовляється фірмою FPT (входить в структуру Fiat).

Встановлена ​​на борту акумуляторна батарея з ємністю 753 кВтгод дозволяє мати теоретичну дальність дії до 560 км. Хоча АКБ досить ємна, але для її повної зарядки потрібно всього 120 хвилин.

На даний час Nikoli Tre - це суто експортна вантажівка, призначена для клієнтів в США. У Німеччині вона не може виїжджати на дороги загального користування. Головна проблема - це надмірна довжина колісної бази.

При цьому в закритих територіях їх можна експлуатувати. Так порт Гамбурга вже планує придбати і використовувати 25 акумуляторних Nikola Tre.

Сьогоднішнє офіційне відкриття пов'язане з початком дрібносерійного виробництва. На даний момент завод найняв тільки 50 співробітників, і початковий темп збірки становитиме по два електровантажівки на тиждень. Такий рівень збережеться впродовж усього 2022 року, за підсумками якого повинно бути випущено трохи більше 100 екземплярів.

У 2023 році планується досягти рівня семи вантажівок в тиждень. При цьому слід відзначити, що компанія Nikola будує власний автоскладальний завод в американському штаті Арізона.

Отже, Nikola IVECO Europe GmbH стартує з батарейної моделі Nikola Tre. Років за два на конвеєрі повинна з'явитися модифікація Nikola Tre (FCEV), оснащена водневими паливними елементами. Цей електромобіль матиме аналогічну трансмісію, але живитиметься від водню, отримуючи енергію від ТЕ марки Bosch.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, дальність дії цієї моделі буде досягати 800 км. На вантажівці змонтують герметичні ємності, в які можна буде заправити до 65 кг Н2. Як запевняють розробники, заправка воднем триватиме приблизно 10-20 хвилин.