Четвер, 17 червня 2021 10:52

Яка українська військова техніка отримала шасі Tatra

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, через банкрутство «АвтоКрАЗ» та фактичне припинення роботи підприємства провідні вітчизняні компанії почали переробляти свої проєкти під іншу колісну базу

Так, на виставці «Зброя та Безпека-2021», яка почала свою роботу 15 червня 2021 року у Києві, відразу три зразки на чеському шасі презентувало ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч».

Мова йде, приміром, про оновлену пускову установку УСПУ-360 «Нептун», яка у першому варіанті базувалась на шасі КрАЗ-7634НЕ.

У новому вигляді пускова для берегової версії українського протикорабельного комплексу не тільки змінила шасі на Tatra T 815 8х8, а й схоже позбавилась окремої кабіни для розміщення розрахунків.

Також був представлений макет пускової установки для РСЗВ «Вільха», також на шасі Tatra. Представники КБ «Луч» повідомили, що на держпідприємстві вже почали працювати над розміщенням нової вітчизняної зброї на чеський колісній базі.

Такі машини згодом мають замінити застарілі радянські шасі МАЗ-543 для БМ-30 «Смерч», які наразі використовуються для пусків «Вільхи».

Нарешті концептуальний проєкт пускової установки зенітного ракетного комплексу середньої дальності також показано з розміщенням на шасі Tatra.

Реагують на можливі майбутні зміни й на НВК «Іскра». І якщо концепт багатофункціональної РЛС «Мангуст» (1Л300) був одразу представлений на чеському шасі, то ось новий контрбатарейний радар 1Л220Е (експортний варіант прийнятого на озброєння ЗСУ 1Л220УК) показаний вперше та можливо є передвісником зміни платформи й для ЗСУ.

Варто додати, що у проєктах від «Іскри» замінили не просто нове та «сире» шасі КрАЗ-7634НЕ 8х8 на відповідний варіант від чеського виробника, а серійне та відоме КрАЗ-6322 (на аналогічну модель Tatra 6х6), яке є багато років було базовим для майже всіх складних систем ЗСУ (РЛС, командні машини тощо).

Окрім вищезгаданих систем, раніше шасі від Tatra вже було випробувано, як носій нової української системи реактивного залпового вогню калібру 220 мм «Буревій».

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, крім того, новітній мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс «Мінерал-У» для комплексу РК-360МЦ «Нептун», що наразі виготовляється за держзамовленням цього року для ВМСУ, також інтегрується на колісній базі Tatra 8х8.




Інформація: