Середа, 19 лютого 2020 10:29

Наймасовіший український БТР не увійшов до державного замовлення на 2020 рік

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, виробник броньованих машин найближчим часом перейде на триденний робочий тиждень.

Державним оборонним замовленням на 2020 рік не передбачена закупівля БТР-3, а його виробник – «Київський бронетанковий завод», що входить до складу ДК «Укроборонпром», у найближчий час перейде на триденний робочий тиждень, повідомляє Defense Express з посиланням на джерела у оборонно-промисловому комплексі та оборонних відомствах України.

Це ставить під питання не тільки процес оновлення бойової техніки української армії, але і існування «Київського бронетанкового заводу», який є серійним виробником БТР-3. У минулому 2019 році українськими силовими структурами було передано лише п’ять БТР-3. Для порівняння, у попередніх роках «Київський бронетанковий завод» виготовляв ці бронетранспортери десятками.

Загальна кількість виготовлених БТР-3 становить понад 700 одиниць. З них приблизно 600 було виготовлено на замовлення Об'єднаних Арабських Еміратів, Таїланду, М’янми та інших країн. А українське військо отримало лише десь 100 БТР-3 за весь час серійного виробництва бронетранспортера. Міністерством оборони України БТР-3 досі не прийнятий на озброєння, ця бойова машина знаходиться лише на забезпечення Міноборони.

У 2014-2018 роках БТР-3 ще постачався до українського війська, але у 2019 році його виробництво для наших силових підрозділів різко пішло нанівець. Основною причиною для цього стало неузгодження ціни на БТР-3, яка зросла через удорожчання енергоресурсів та цін на комплектуючи, підняття зарплатні, інфляції тощо.

БТР-3 є надійною та потужною бойовою машиною, яка успішно експлуатується по всьому світу. БТР-3 активно та ефективно використовуються під час війни українськими підрозділами та отримав численні схвальні відгуки від самих військових. Окрім того, за результатами бойового досвіду БТР-3 пройшов ряд модернізацій, зокрема отримав німецький двигун та американську трансмісію.

БТР-3 оснащений бойовим модулем «Штурм-М» з 30-мм автоматичною гарматою, що має скорострільність у 330 пострілів за хвилину, 7,62-мм кулеметом та автоматичним гранатометом, а також комплексом керованого озброєння «Бар’єр», що дозволяє знищувати бронетехніку противника на відстані до 5 км. А за точність наведення відповідає сучасний цифровий комплекс управління вогнем.