Вівторок, 16 жовтня 2018 13:34

65 років тому на МТЗ виготовили перший трактор

65 років тому, 14 жовтня 1953 року з конвеєра Мінського тракторного заводу зійшов перший колісний трактор власної конструкції - МТЗ-2 «Білорусь». Від створення дослідного зразка (1949) до випуску серійної моделі пройшло чотири роки.

Первісток був переданий в колгосп «Більшовик» Копильського району. На цій машині 17 років пропрацював механізатор колгоспу Савелій Мироненко. Напередодні 25-річчя Мінського тракторного заводу було вирішено розшукати перший МТЗ-2 і повернути його на підприємство, що і було зроблено. А Савелія Мироненко замість дістався новенький МТЗ-50. Так, 16 квітня 1971 року МТЗ-2 проклав в поле свою останню борозну, а в травні, напередодні дня заснування МТЗ, трактор вже був встановлений на постамент і так зустрічав тракторостроителей у заводській прохідній кілька десятиліть.

Напередодні 70-річчя Мінського тракторного заводу пам'ятник відреставрували і перенесли в сквер, створений поруч з підприємством. Зараз первісток тракторостроителей - головна визначна пам'ятка скверу «70 років МТЗ». Тут вручають нагороди кращим тракторобудівникам, проводиться протокольна зйомка іноземних делегацій, які відвідують підприємство, проходять урочисті заходи. А ще це данина пам'яті першим поколінням тракторозаводцев, внесок у збереження добрих традицій. Адже сила колективу Мінського тракторного заводу - в згуртованості і розвитку кращого, що було і є в історії підприємства.

Цитуємо газету «Трактор» № 81 за 17 жовтня 1953 року:
«14 жовтня в кінці робочого дня у головного конвеєра тракторосборочного цеху № 2 зібралися робочі, інженери, техніки і службовці всіх цехів і служб заводу. Вони прийшли сюди, щоб відзначити знаменну подію в житті заводу - початок випуску колісних тракторів.

Повільно рухається конвеєр. Всі з нетерпінням чекають, коли зійде з нього перший трактор. Пролунав гуркіт мотора. Трактор рушив з місця. За його кермом кращий тракторист експериментального цеху тов.Велічкін. Трактор обійшов навколо корпусу і зупинився біля імпровізованої трибуни.

<...>

На трибуні стахановец слюсар складальник тракторосборочного цеху № 2 тов. Маркевич.
- Сьогодні ми разом з усією країною, - каже він, - переживаємо радісна подія. Зійшов з конвеєра наш первісток - просапної трактор «Білорусь». Трактор «Білорусь» - це дітище багатотисячного колективу нашого заводу, це результат спільної праці конструкторів, технологів і нас, робітників. Трактор «Білорусь» - це наш робочий подарунок колгоспному сільському господарству. Чи піде наш «Білорусь» по полях країни, і колгоспники Білорусії, України і далекого Сибіру пом'януть добрим словом його творців - колектив нашого заводу. <...> »




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: