П'ятниця, 16 липня 2021 11:39

МАЗ переходить на двигуни та коробки передач власного виробництва

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, МАЗ має намір перевести свою техніку на двигуни та коробки передач, що збираються на двох нових заводах у Білорусі.

МАЗ давно виношував ідею переходу на власні двигуни і коробки передач, щоб підвищити конкурентні переваги своєї техніки і знизити залежність від постачальників. Це стало можливим після будівництва двох заводів в парку «Великий камінь». У кожному з них холдинг «БЕЛАВТОМАЗ» виступає співзасновником.

Це підприємства «МАЗ-Вейчай» і «Фаст-МАЗ».

Двигуни для вантажівок та спецтехніки вже випускає моторний завод «МАЗ-Вейчай», відкритий восени 2019 року разом з китайською корпорацією Weichai. Коробками передач забезпечує фабрика «Фаст-МАЗ», побудована разом з Shaanxi Fast Gear. Можливості обох підприємств дозволяють покрити поточні потреби виробництва МАЗ.

На власні агрегати переводять самоскиди, тягачі, бортові автомобілі, лісовози і спецтехніку. Це також торкнеться і інших напрямів. Перехід буде поетапним, над цим працюють конструктора і інженери.

Сьогодні «МАЗ-Вейчай» випускає двигуни потужністю від 190 до 460 кінських сил, чого достатньо для діючої лінійки автотехніки - від середньотоннажних автомобілів до важковаговиків.

«Фаст-МАЗ» в свою чергу виробляє 6, 9 і 12-ступінчасті механічні коробки передач, якими комплектуються білоруські вантажівки.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, «МАЗ-Вейчай» спроможний випускати 10 тисяч моторів в рік при роботі в одну зміну. «Фаст-МАЗ» також може щорічно виготовляти 10 тисяч коробок передач. При двозмінній роботі ці підприємства здатні подвоїти обсяги виробництва.