Вівторок, 16 березня 2021 12:07

Хто замінить УАЗи в Збройних Силах України

SpecMachinery.com.ua вже розповідав про те, що Міністерство оборони України планує кардинально оновити парк автомобільної техніки багатоцільового призначення для підрозділів Збройних Сил України. Тепер стало відомо хто ж позмагається за розробку та поставки для ЗСУ.

Нагадаємо, як SpecMachinery.com.ua вже розповідав, зараз основну групу армійських автомобілів, що використовуються у Збройних Силах України, складають УАЗи різних модифікацій, що вже морально і фізично застаріли. А модернізація і випуск нових моделей і модифікацій цих автомобілів та запасних частин до них здійснюються підприємствами держави-агресора Російської Федерації. Тому прийнято принципове рішення про поступове виведення їх з експлуатації.

Конкурс на розроблення багатоцільового автомобіля, що замінить радянські УАЗи, Міноборони оголосило 1 березня. Для цього було відкрито дослідно-конструкторську роботу (ДКР), яку передбачається здійснити у першій половині 2021 року за кошти виконавця.

Наразі, Міністерство оборони України оприлюднило перелік підприємств, які подали заявки на участь в установчій нараді щодо проведення конкурсу для заміни армійського УАЗа – передає ukrmilitary.com.

За інформацією Міноборони заявку на участь в установчій нараді щодо відкриття ДКР, яка відбудеться 18 березня, подали шість компаній та установ:

  • ТОВ «Протект Інжиніринг»;
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».

Найбільш відома з переліку – компанія «Українська бронетехніка», що постачає Збройним Силам 9-тонні бронеавтомобілі «Новатор» на шасі Ford 550 і 17-тонні «Варти» на шасі МАЗ-5434.

ВАТ «Укравтобуспром» (Український інститут автобусо-тролейбусобудування) відмітився публікацією в 2018 році зображенням проекту бронеавтомобіля Сavalier. Автомобіль колісної формули 4х4 і повною масою 6,6 тонн призначений для перевезення до 6 чоловік десанту. Передбачалось, що машина матиме протимінний захист, зокрема V-подібним днище.

ТОВ «Віді Юнікомерс» відома тим, що пропонує броньовані інкасаційні автомобілі на базі Ford.

Стосовно розробок інших компаній інформації знайти поки що не вдалось.