Середа, 14 квітня 2021 18:15

В Україні збільшується попит на автоспецтехніку: що купують

Як вже розповідав SpecMachinery.com.ua, спецтехніка в Україні будується на основі шасі, які закуповують за кордоном (в Україні такі шасі не виробляють). У минулому році в Україну імпортовано шасі на суму 4,3 млн. доларів – більше, ніж у 2019 р. (тоді імпорт склав 3,5 млн.), і більше ніж у 2018 р.

Кожен рік виробництво (а отже і попит) вітчизняної спецтехніки на базі авто – збільшується. Виключенням не став навіть перший пандемічний рік. І в першому кварталі 2021 р. – попит на спецавтотехніку продовжує зростаючу тенденцію.

Як розповіли кореспондентам SpecMachinery.com.ua, на вітчизняному Заводі спецтехніки «Техкомплект», по першому кварталу 2021 р. можна сміливо говорити про нарощування оборотів виробництва.

Тільки за перший квартал поточного року на Заводі зроблено кілька знакових відвантажень, а також істотно збільшилась інтенсивність виготовлення таких фірмових надбудов «Техкомплекту», як самоскиди з універсальної розвантаженням і автоцистерни для паливозаправників з вбудованою системою обліку і роздачі пального. Стійкий попит спостерігається і на такі групи спецавтомобілів, як:

  • автогідропідйомники
  • автомобілі швидкої медичної допомоги
  • аварійно-рятувальні машини. 

Зокрема, розпорядження комунальників «Київміськсвітла» надійшли 9 італійських автогідропідйомників Comet від Заводу спецтехніки Техкомплект на базі IVECO 60C15D з дворядною кабіною. Це 8 телескопічних автовишок з робочою висотою 18 м і одна комбінована автовишка з висотою підйому 14 м.

У всіх автогідропідйомників максимальне навантаження на робочий кошик становить 250 кг. Постачальник шасі - компанія «АМАКО-Україна».

10-й автогідропідіймач з робочою висотою 18 м на базі IVECO Daily відправився на ще одне підприємство «Міськсвітло», але вже в Тернополі.

 

Крім того, енергетики отримали чергову велику партію спеціального транспорту на базі Peugeot Boxer. Проект здійснено за підтримки офіційного імпортера, компанії Stellantis («Пежо Сітроен Україна»). Внутрішнє оснащення автомобілів виконано на виробництві «Техкомплект» в Київській області.

Також вирушили працювати на об'єктах в Рівненській області дві нові телескопічні вишки Comet 18 м на шасі Бєлавіа 1100 (ГАЗ-33092) для корпорації «Рівнеобленерго».

 

В 2021 році «Техкомплект» щомісяця відвантажує не менше п'яти самоскидів на базі шасі брендів ГАЗ, МАЗ, IVECO, JAC. Крім того, починаючи з цього року, на заводі задіяли в якості базових шасі китайські вантажівки від бренду FOTON.

Основні галузі, для яких купуються такі самоскиди на 4 і 5 тонн, - сільське та житлово-комунальне господарства. Наростити обороти виробництва і реалізації самоскидів дозволили налагоджені партнерські взаємини з декількома регіональними дилерами (в Київській, Харківській, Миколаївській обл.).

 

Щотижня з території заводу в Полтавській області їде до кінцевого покупця з «Техкомплект» або одного з дилерів один або кілька автопаливозаправників. Найбільш популярні фірмової автоцистерни «Техкомплект» з поперечним перерізом «чемодан» на 4,5, 5,0, 5,5 і 10,5 куб.м. Цю спецтехніку, в основному, купують будівельники доріг і аграрії, а також приватні постачальники дизпалива.

 

Зростання продажів – заслуга не тільки заводу, а й партнерів-дилерів (постачальників вантажних шасі, які використані в якості базових): в першому кварталі цього року були затребувані бензовози «Техкомплект» на базі вантажних шасі МАЗ, JAC, FOTON, Gazon Next. Висока інтенсивність виготовлення саморозвантажних кузовів і їх реалізація дозволяє з оптимізмом дивитися на те, який результат з продажу самоскидів буде в кінці поточного року. Це ж стосується й інших сегментів.