Понеділок, 06 грудня 2021 12:47

Відбулось восьме засідання проєкту МЕЕТЕТ

25-26 листопада 2021 року за сприяння ДП «АМПУ», Міністерства інфраструктури України, Дунайської Комісії, DG MOVE (Генерального директорату з мобільності та транспорту ЄК), DG REGIO (Генерального директорату регіональної та міської політики ЄК), DG ENV (Генерального директорату з навколишнього середовища ЄК) та Посольства України в Угорщині відбулося засідання міжнародного проєкту Mixed Environment-Transport External Expert Team (далі – МЕЕТЕТ) в Україні.


Захід об’єднав більше 70 учасників, серед яких представники галузевих підприємств та асоціацій, наукових екологічних установ. Лекторами виступили Jasna Muskatirovis (Сербія) та Georg Rast (Австрія).
Участь у зазначеному заході має важливе значення для учасників, оскільки є міжнародною платформою для обговорення нагальних питань, які виникають та виникатимуть у процесі розроблення нормативно-правових актів і реалізації інфраструктурних проєктів у галузі внутрішнього судноплавства та які потребують дотримання норм, правил і процедур Європейського екологічного законодавства з метою підтримання річок у належному екологічному стані.
Перед Мінінфраструктури на сьогодні стоять амбітні виклики щодо розвитку внутрішнього водного транспорту, зокрема, у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внутрішній водний транспорт». Основні вектори розвитку ВВТ, зокрема щодо його екологізації, викладені в проєкті Стратегії розвитку ВВТ на період до 2031 року.

На засіданні були порушені актуальні теми щодо правової бази ЄС Планування ВВТ – Транспорт та Планування ВВТ – Екологія, презентовано системний підхід до комплексного розвитку судноплавства в Україні, розглянуто Спільну заяву та Рекомендації з комплексного планування проєкту PLATINA, процес комплексного планування – загальний підхід, пом’якшення наслідків/компенсаційні заходи, а також тематичні дослідження Сербії та Австрії, зроблений аналіз зацікавлених сторін.
Другий день семінару був присвячений віртуальному проєкту на стадії попереднього планування, питанням доцільності днопоглиблювальних робіт та створення захисних споруд, проведено дискусію на тему проблематики виявлення та взаємодії зацікавлених сторін при плануванні інфраструктурного проєкту на ВВШ, важливості висвітлення інформації та залучення наукових установ і вузькопрофільних спеціалістів на всіх стадіях планування проєкту.
Також було розглянуто питання необхідності реалізації ДП «АМПУ» проєкту ГСХ Дунай-Чорне море, враховуючи захисний вплив цього об’єкта, і проблематику, пов’язану із заповідними зонами дельти Дунаю, обговорено необхідність внесення змін до національного законодавства в частині можливості створення штучних територій на землях водного фонду.
Організатори та учасники заходу відмітили актуальність тематики, активний діалог і відкритість в обговоренні проблематики.
З презентаціями засідання можна ознайомитися нижче.

Стратегічний підхід до комплексного розвитку судноплавства в Україні

Integrated Planning of Inland Waterways Transport Projects

Introduction to legal background for IWT planning Environment

The Joint Statement and the PLATINA Manual on integrated planning