Неділя, 16 січня 2022 11:51

В Україні створять власний авіаційний космічний комплекс на базі Іл-76

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, державне підприємство «КБ Південне» опрацьовує можливість створення авіаційного космічного комплексу на базі літака Іл-76.

Комплекс буде призначено для повітряного старту ракети-носія на гібридних та рідинних двигунах.

Літак Іл-76 прийнято як основний варіант для його доопрацювання з метою створення літака-носія при реалізації українського проєкту «Аерокосмічний ракетний комплекс UAirlaunch».

Ракетний комплекс UAirlaunch, що розглядається, потенційно буде здатний забезпечити виведення всіх українських космічних апаратів, створюваних для вирішення різних національних завдань.

Створення подібного класу авіаційно-космічних систем на базі літака Іл-76 здійнювалося в Україні й раніше, наприклад, проєкт «Мальва», але далі за створення рекламних буклетів справа не йшла.

Спочатку десантування таких ракет передбачалося проводити із вантажної кабіни літака Іл-76. Роботи, проведені наприкінці 1980-х років показали, що неможливо безпечно десантувати довгу ракету (20 метрів). Проблеми виникають через повітряні вихори, що утворюються в задній частині літака.

Другим негативним фактором при десантуванні ракети з вантажної кабіни літака є її габарити та особливо хвостове оперення, яке можна порівняти з поперечними габаритами вантажної кабіни.

Розмістити ракету на пілоні під крилом неможливо через величезні навантаження на крило Іл-76. До того ж, ракету треба розташувати ближче до землі, щоб у процесі відділення вона не зачепила двигун або обтічник шасі.

Тож, було обрано розміщення ракети на пілоні на рівні обтічника шасі, що дозволяє уникнути небажаних контактів.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, український літак Ан-124-100 не розглядається через свою високу ціну. Придбати такий літак, модернізувати його та модифікувати під установку обладнання для пуску ракети необхідно близько 100 млн доларів, що можна порівняти з вартістю всього проєкту.




Інформація: