Понеділок, 16 серпня 2021 10:47

Українські залізниці розпочинають випробування швейцарських електричок

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, до Києва везуть на випробування перший електропоїзд швейцарської компанії Stadler

До України привезли для випробувань на київському залізничному вузлі п'ятивагонний електропоїзд Stadler Flirt. Сам потяг виготовили на виробничих потужностях Stadler в Білорусі.

Для залізниць пострадянського простору такий електропотяг має серію ЕПМ. Вони можуть випускатися в 5 або 7-вагонному виконанні. Мають максимальну швидкість до 160 км/год, призначені для міжрегіональних перевезень по лініях, електрифікованих змінним струмом з напругою 25 кіловольт.

Від попередніх версій поїздів сімейства Flirt відрізняються збільшеною шириною до 3480 мм - фактично, максимального габариту по ширині для залізниць колії 1520 мм.

У складі - вагони 1-го і 2-го класів. Місткість п'ятивагонних електропоїздів - 262 місця, семивагонних - 382 сидячих місця. Вагони мають знижений рівень підлоги в середній частині - це дає можливість комфортного входу з низьких платформ і зручність в'їзду пасажирів з обмеженими можливостями або з дитячими колясками.

Привезений для випробувань поїзд пофарбований у фірмові кольори «Укрзалізниці» - це абсолютно очевидний натяк на те, що, як мінімум, один такий потяг буде закуплений для України. Можливі й подальші закупівлі під проект City Express або ж для швидкісних регіональних експресів.

На можливість досить великих закупівель електропоїздів Stadler Flirt виробництва Білорусі або Швейцарії вказує і той факт, що персонал декількох локомотивних депо, що експлуатують електропоїзди змінного струму, ще навесні 2021 року одержали методику та інструкції для вивчення таких поїздів.

Потяги Stadler Flirt можуть випускатися в приміській, міській та регіональній модифікаціях, які можуть відрізнятися кількістю вагонів (від 4 до 7), рівнем комфорту в салонах, співвідношенням сидячих і стоячих місць для пасажирів, кількістю дверей в проміжних вагонах.

На даний момент електропоїздів даного типу в Білорусі експлуатується 18 в Білорусі (6 міських 4-вагонних, 10 приміських 5-вагонних, 2 регіональних 7-вагонних), 18 в Естонії (4-вагонних приміських), також в Естонії є 20 дизель-поїздів Stadler Flirt (4 вагони + секція з дизельними двигунами).

Зацікавленість до швейцарських електропоїздів «Укрзалізниця» виявила ще влітку 2020 року, коли стало відомо про проект модернізації приміського і міського залізничного сполучення в Києві і його околицях.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, в травні 2021 року був підписаний меморандум між «Штадлер» та «Укрзалізницею» про можливість локалізації їх виробництва в Україні і готовності швейцарської сторони надати нашій країні для випробувань і сертифікації 1-2 електропоїзди.




Інформація: