Субота, 12 жовтня 2024 09:40

Які автобуси українці купували у вересні

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, експерти Інституту досліджень авторинку проаналізували статистику реєстрацій транспортних засобів в Україні у вересні 2024 року.

Визначено найпопулярніші моделі у трьох сегментах автобусів: імпорті вживаних, внутрішніх перепродажах та купівлі нових.

Динаміка ринку автобусів

У вересні 2024 року українські перевізники придбали 695 нових та вживаних автобусів. Це на 13,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року, але на 16,2% більше, ніж було у серпні-2024.

З усіх видів комерційного транспорту (вантажівки, причепи тощо) у вересні лише у сегменті автобусів відбулося збільшення обсягів. У всіх же інших сегментах навпаки - суттєве зниження темпів.

При цьому слід врахувати, що ринок машин для пасажирських перевезень сам по собі не надто великий, і будь-яка зміна здатна вплинути на сумарні обсяги на ньому.

Як і цього разу - істотне збільшення продажів автобусів місцевого виробництва (що переважно трапляється напередодні тендерів для міських перевізників або за держзамовленням на шкільні автобуси) «підтягнуло» весь сегмент.

Більшість автобусів було куплено на внутрішньому ринку: 516 шт., що склало 74,2% від загальної кількості.

З-за кордону привезли 8,8% вживаних автобусів, або 61 шт.

Також минулого місяця вперше зареєстрували 118 нових автобусів: 108 з цього числа були виготовлені або переобладнані в Україні (15,5%), решта 10 шт. (1,4%) прибули із-за кордону.

Найпопулярніші автобуси на внутрішньому ринку

Лідером внутрішніх перепродажів залишаються автобуси на базі Mercedes-Benz Sprinter, таких купили 153 одиниці. Значна частина цих транспортних засобів свого часу була переобладнана у пасажирські автобуси із вантажних авто.

На другому місці Богдан/Ataman А-092 з результатом 62 машини. На третьому - БАЗ «Еталон» А079 (32 шт.).

Найпопулярніші вживані автобуси, привезені з-за кордону

У вересні в цьому підсегменті першість отримали автобуси на базі Mercedes-Benz Sprinter, таких прибуло 12 шт. На другому місці Volkswagen Crafter (8 шт.).

Третє місце з результатом 5 міських машин у MAN Lion's City.

Найпопулярніші нові автобуси

Першість у підсегменті нових машин для пасажирських перевезень отримав БАЗ А081 «Еталон», яких було подано на першу реєстрацію у кількості 57 шт.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, другий у цьому заліку ЗАЗ А-08, з підсумком 24 проданих машини. Третє місце посів Богдан/Ataman А-093 (12 шт.).




Інформація: