Понеділок, 12 липня 2021 14:10

Роз’яснення Міністерства інфраструктури України щодо низки публікацій про міжурядову Угоду України та Китайської Народної Республіки

За останній тиждень низка медіа оприлюднили публікації, в яких висловлювали необґрунтовані оцінки щодо підписання міжурядової угоди між Україною та КНР про поглиблення співпраці в галузі будівництва інфраструктури.

Просимо ЗМІ враховувати наведену нижче інформацію у подальших публікаціях. Також надалі рекомендуємо послуговуватися офіційними позиціями сторін, а не розповсюджувати припущення китайських або українських медіа.

▪ Дата виходу пресрелізу про підписання угоди та «приховування» факту підписання. Угода була підписана 30 червня, після чого пресреліз проходили погодження з обох сторін. Процес перекладу та погодження зайняв певний час і, у результаті, китайська сторона опублікувала свій реліз 5 липня, а Українська сторона — 6 липня. Окрім того, напередодні підписання угоди, 16 червня, було прийняте та оприлюднене на офіційному сайті розпорядження Кабінету Міністрів України про підписання угоди. У зв’язку з цим, наголосимо на тому, що такі словосполучення як «приховування підписання угоди» або «таємна угода», які використовували окремі медіа, є оціночними маніпулятивними судженнями та не відображають реального стану речей.

▪ Підписання угоди про співпрацю у сфері інфраструктури — планова подія, перемовини про яку розпочалися ще у 2017 році. Угода про спільні інфраструктурні проєкти була запланована в рамках ширшої міжурядової співпраці України та Китайської Народної Республіки та є послідовним продовженням політики уряду України. Китай уже упродовж багатьох років є стратегічним партнером України у сфері економічної співпраці, про що в останні роки неодноразово заявляли перші особи держави.

Співпраця з КНР є одним із багатьох напрямів зовнішньоекономічної співпраці України у галузі інфраструктури. Зокрема, нещодавно була укладена міжурядова угода з Францією. Триває галузева співпраця у низці проєктів із міжнародними фінансовими організаціями — Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банкомта іншими. Відбувається залучення в українську інфраструктуру великих іноземних інвесторів зі США, Швейцаріїта інших країн світу.