Четвер, 02 вересня 2021 13:33

В Україні хочуть випускати американські малі атомні реактори

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, Енергоатом розгляне можливість виробництва в Україні малих атомних реакторів NuScale

НАЕК «Енергоатом» і компанія NuScale Power в присутності міністра енергетики України Германа Галущенко підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва АЕС NuScale в Україні.

NuScale Power - американська приватна компанія, яка розробляє і продає невеликі модульні реактори. У серпні 2020 року ММР NuScale став першим і єдиним малим модульним реактором, який отримав схвалення проекту Комісії з ядерного регулювання США.

NuScale Power розробила нову модульну атомну електростанцію з легководяних реактором, яка може застосовуватися для виробництва електроенергії, централізованого опалення, опріснення води, виробництва водню і застосування в інших технологічних теплових системах.

Документ передбачає, що NuScale буде надавати підтримку «Енергоатому» з наступних питань:

експертиза технології малих модульних реакторів (ММР), в тому числі техніко-економічне обґрунтування запропонованих майданчиків;

розробка термінів і проміжних результатів проектів;

дослідження витрат; технічний аналіз;

ліцензування та дозвільна діяльність, а також інженерні дослідження і проектування.

Технології NuScale дають можливість будувати малі модульні реактори в Україні. Для розвитку безвуглецевого покоління, забезпечення частотного регулювання та проходження добових піків використання малих модульних реакторів виглядає дуже перспективним.

Як повідомляє SpecMachinery.com.ua, нагадаємо, що раніше НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse Electric домовилися про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проекту з електричною потужністю близько 1,1 ГВт.




Інформація: