Четвер, 27 лютого 2020 15:30

Як грамотно пройти техконтроль за новими правилами

Як грамотно і з мінімальною втратою часу пройти обов'язковий технічний контроль транспорту по правилам, що діють з 2019 р кореспонденти SpecMachinery.com.ua розпитали у фахівців автомобільного центру «Атлант».

Нагадаємо, згідно з постановою Кабінету міністрів України 30 січня 2012 року №137, обов'язковому технічному контролю з 1 травня 2019 року підлягають транспортні засоби, які переміщуються дорогами і пройшли державну реєстрацію наступних категорій:

  • легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепи до них - зі строком експлуатації понад два роки;
  • інші вантажні автомобілі та причепи до них;
  • автобуси та спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі;
  • таксі.

Одне з важливих нововведень з 1 травня 2019 р. це те, що компанія, яка проводила техконтроль, разом з паперовим бланком протоколу видає самоклеючу мітку радіочастотної ідентифікації. Відповідно до пункту 30.2 Правил дорожнього руху, власник транспортного засобу зобов'язаний закріпити мітку в правій верхній частині вітрового скла, з його внутрішньої сторони.

На думку МВС, це нововведення покликане зменшити ризик фальсифікації протоколів ОТК. Крім того, так контролюючим органам легше перевіряти, чи допущено певний транспортний засіб до участі в дорожньому русі: інформацію з мітки радіочастотної ідентифікації планують зчитувати на відстані за допомогою спеціального технічного обладнання.

Как грамотно проходить техконтроль по новым правилам

Де проходити технічний контроль

Власник автомобіля може вибирати пункт проходження технічного контролю на свій розсуд. Однак слід враховувати кілька нюансів: проведення технічного контролю вимагає від компанії, яка проводить контроль, відповідності цілим рядом параметрів. І саме таке відповідність дає надалі спокій на дорогах і відсутність проблем з представниками МВС.

Перше: компанія-виконавець повинна бути офіційно зареєстрована в реєстрі суб'єктів ОТК (це можна перевірити на сайті Головного сервісного центру МВС) і мати право на здійснення контролю конкретної категорії транспортного засобу - розповідають в «АТП «АТЛАНТ».

Как грамотно проходить техконтроль по новым правилам

Друге: компанія, що проводить техконтроль повинна мати на праві власності або користування повністю все обладнання, яке дозволяє перевіряти технічний стан транспортних засобів на відповідність вимогам безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

При технічному контролі перевіряються система гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичні шини та колеса, світлопропускна здатність скла, газобалонне обладнання (за наявності) тощо. Тобто СТО має бути дуже добре укомплектовано і мати атестат акредитації відповідно до Закону України «Про акредитацію органів з оцінки відповідності» або свідоцтво про атестацію відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

На кожний транспортний засіб, який пройшов ОТК і визнаний технічно справним, складається протокол технічного стану транспортного засобу, який видається водієві транспортного засобу.

Как грамотно проходить техконтроль по новым правилам

Як розповіли в «АТП «АТЛАНТ», компанія є офіційним суб'єктом проведення обов'язкового технічного контролю, яка має відповідні дозволи, і має право проводити перевірки технічного стану.

Устаткування сервісного центру і відповідні дозволи дозволяють проводити обов'язковий технічний контроль таких категорій транспортних засобів як M1, M2, M3, N1, N2, N3, O1, О3, О4 (крім категорії O з інерційною системою гальмування).

Тобто в «АТП «АТЛАНТ» можна звернутися для проведення техконтролю легкових автомобілів, автобусів, вантажних автомобілів, тягачів, причепів і напівпричепів.

Під час проведення технічного контролю проводиться обов'язкова фотофіксація - при зовнішньому огляді авто, перевірці фар, гальмівної системи та ін.

Как грамотно проходить техконтроль по новым правилам

Протоколи перевірки технічного стану транспортного засобу вносяться до реєстру Національної автоматизованої інформаційної системи МВС України, а тому їх наявність у водія під час руху не обов'язкова.

Для проведення обов'язкового технічного контролю транспортного засобу в «АТП «АТЛАНТ» необхідно подати наступні документи:

Для фізичної особи:

Для юридичної особи:

  • Заявка (форма заявки додається)
  • Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу
  • Свідоцтво платника податку на додану вартість
  • Банківські реквізити

Для проведення обов'язкового технічного контролю приймається автомобіль, який повністю укомплектований, заправлений експлуатаційними рідинами (відповідно до експлуатаційної документації виробника), транспортний засіб має бути чистим.

З питань проведення обов'язкового технічного контролю транспортних засобів звертайтеся в «АТП «АТЛАНТ» за тел.:

  • 044- 503-69-37,
  • 044-201-60-69,
  • або за адресою м. Київ, вул. Пирогівський шлях, 167-А.

Режим роботи: понеділок - п'ятниця - з 8-00 до 17-00

Контактна особа: Калантирь Віталій Володимирович, тел. +38 (067) 550 43 40




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: