Четвер, 23 січня 2020 10:33

На КрАЗі обурені несправедливістю тендерів на закупівлю техніки

Керівники окремих державних підприємств надалі продовжують лобіювати інтереси закордонних виробників автомобільної техніки. Це просто неуважність чи звичайний замовний тендер «під своїх», де переможця заздалегідь визначено всупереч нормам чинного законодавства? Про це йдеться в повідомленні АвтоКрАЗу.

Так, державне підприємство «45 експериментальний механічний завод», який входить до державного концерну «Укроборонпром», днями оголосив тендер на закупівлю повнопривідного автомобільного (шасі) МАЗ-631727-272-000Р1 без платформи, що призначений для монтажу різних технічних пристроїв, у тому числі й військового призначення, на суму більше 22 млн грн. При цьому за умовами тендерної документації чітко визначено, що автомобільне шасі має бути виключно виробництва Мінського автомобільного заводу – розповідають на КрАЗі, передає SpecMachinery.com.ua.

Такі вимоги, що не містять вказівки на можливість закупівлі еквівалентної продукції, прямо суперечать статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі», де визначено основні принципи таких закупівель, основним із яких є недискримінація учасників торгів. Тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Наразі юристами ПрАТ «АвтоКрАЗ» вже подано вимогу до Замовника щодо усунення дискримінаційних вимог та направлено звернення до низки інших державних агенцій та інституцій (Антимонопольного комітету, Рахункової палати) для належного реагування та здійснення контролю і моніторингу. «КрАЗ» — за чесну конкуренцію та прозорі умови тендерної процедури.

Тож знову, на жаль, повторюється ситуація, коли безпосередньо Держава в особі державних підприємств, руками їхніх керівників, порушуючи вимоги Закону, обмежує участь у тендерах інших, вітчизняних виробників. Того ж «АвтоКрАЗу», що має можливість запропонувати аналогічну продукцію.

Одним із прикладів вдалої співпраці ПрАТ «АвтоКрАЗ» і ДП «45-ий ЕМЗ» стало виготовлення автопаливозаправників на базі всюдихідного шасі КрАЗ-63221 для потреб військових чотири року тому. Відповідне тактико-спеціальне завдання було розроблено Центральним управлінням забезпечення ПММ.

Розробники і виробники спецвиробу відзначали, що вибір бази — потужного вітчизняного шасі КрАЗ-63221, для встановлення 12-кубових цистерн, не випадковий. Надзвичайна міцність кразівської рами, у поєднанні з шинами, що забезпечують автомобілю відмінну прохідність в умовах бездоріжжя, стали визначальними. Також автоцистерни встановлювалися на шасі КрАЗ-5233. Одна із них — спецмашина із 5-кубовою цистерною призначена для транспортування і короткочасного зберігання питної води в польових умовах.

Також ПрАТ «АвтоКрАЗ» спільно з ДП «45-й експериментальний механічний завод» виготовили автопаливозаправник (АПЗ-6,5-5233) ємністю 6,5 м. куб. на автомобільному шасі КрАЗ-5233НЕ, що проходить державні випробування.

Міцність конструкцій базових шасі КрАЗ колісних формул 4×4 і 6×6 вже давно отримали визнання військових. Зокрема, автопаливозаправник із цистерною об’ємом 12 куб. м на базі повнопривідного шасі КрАЗ-63221, а також сімейства КрАЗ-6322 (6×6) та КрАЗ-5233ВЕ (4×4) після низки попередніх заводських, визначальних відомчих та державних випробувань прийнято на озброєння ЗСУ.

Допущений до експлуатації безкапотний сідельний тягач КрАЗ-6510ТЕ. Повнопривідне шасі КрАЗ-5401НЕ (4×4), на яке встановлена бойова машина БМ-21 «Берест», — одна з недавніх розробок ПрАТ «АвтоКрАЗ» перспективного безкапотного напряму. На безкапотних шасі також розроблено бортові автомобілі КрАЗ В12.2МЕХ, КрАЗ В6.2МЕХ, ізотермічний фургон на шасі КрАЗ-5401Н2.

«Фінансування проектування, побудови і випробувань цієї техніки здійснюються не за рахунок державної скарбниці і не за гранти, а за власні кошти «КрАЗу». Приймаються спільні рішення профільних силових відомств щодо позитивних підсумків випробувань техніки КрАЗ, а коли справа доходить до закупівель, преференції надають МАЗам. Сьогодні виробничі потужності та кваліфікований кадровий потенціал дозволяють забезпечити виконання будь-якого замовлення у будь-якому обсязі для різних секторів української економіки. Тому не зрозуміло, чому Збройні Сили України поповнюються автомобілями МАЗ. «КрАЗ» готовий здійснити заміщення імпорту добротною, ефективною, надійною вітчизняною технікою» – кажуть на КрАЗі.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: