Субота, 31 серпня 2019 14:12

«БелАЗ» тестує самоскиди-роботи

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, роботизований комплекс створений на базі кар’єрних самоскидів БЕЛАЗ-7513R.

Роботизовані «БелАЗ» вантажопідйомністю 130 т працюють на вугільному розрізі в парі з екскаватором ЕКГ-8У. Безпілотні кар’єрні самоскиди рухаються по виділеній ділянці розрізу завдовжки 1 350 метрів і перевозять розкривних порід. В даний час йде оптимізація під конкретні геологічні умови розрізу, щоб максимізувати ефективність циклу перевезення, повідомили SpecMachinery.com.ua у прес-службі автозаводу. Надалі планується, що експлуатація роботів перейде в цілодобовий режим, і цей цикл буде повторюватися без необхідності особистої участі людини в цьому процесі.

Одночасний рух відразу двох самоскидів на одній ділянці – найбільш технологічно складна частина проекту. Для реалізації роз’їзду двох машин створені спеціальні алгоритми, що дозволяють вибрати оптимальну черговість руху самоскидів. На ділянці також є перетин з технологічної дорогою загального користування, для переїзду якої реалізований алгоритм автоматизованого управління шлагбаумами і світлофорами на перехресті.

Як відзначили представники Білоруського автомобільного заводу, роботизовані самоскиди є невід’ємною частиною проекту «Інтелектуальний кар’єр» – технології управління процесами видобутку і транспортування на гірничодобувних підприємствах в повністю автономному режимі. Роботизація гірського видобування – перспективний напрямок, що дозволяє вивести оператора кар’єрного самоскида з-під впливів шкідливих виробничих факторів згідно з вимогами техніки безпеки праці для персоналу, що знаходиться в кар’єрі, вирішити проблему управління самоскидами в віддалених і важкодоступних місцях, максимально збільшити ефективність парку техніки, вирішити проблему нестачі кваліфікованих кадрів тощо. Самоскиди-роботи вже викликали особливий інтерес в Чилі, Перу та інших країнах, особливо в кар’єрах, де людині працювати небезпечно з багатьох причин.

Сьогодні ж основний очікуваний ефект від використання роботизованої техніки – зменшення витрат на експлуатацію машин, зміна параметрів ведення гірських робіт (ширина зони навантаження, доріг, зміна кутів бортів кар’єра).




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: