Субота, 20 червня 2020 14:19

Безпілотний громадський транспорт в Європі став реальністю

Як стало відомо SpecMachinery.com.ua, в п'яти країнах Євросоюзу стартували випробування безпілотних автобусів.

Випробування системи безпілотного громадського транспорту в п'яти містах Європи було схвалено Євросоюзом. Транспортні засоби для експерименту будуть поставлятися трьома компаніями - це канадська Mobile Civitatem, норвезька Saga і фінно-іспанська Sensible4-Shotl.

Проект під назвою FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) почав реалізовуватися ще в січня 2018 за фінансової підтримки Євросоюзу. Його мета - перевірка життєздатності ідеї автономного громадського транспорту, інтегрованого в міську інфраструктуру. Минулого місяця пілотне випробування почалося в Гельсінкі (Фінляндія), в червні аналогічні експерименти запустять в Г'єсдалі (Норвегія) та Талліні (Естонія), а потім і в Ламіі (Греція) та Хелмонді (Нідерланди). Жителям цих п'яти міст протягом 50 днів будуть пропонуватися послуги безпілотних транспортних шатлів. За цей час організатори збираються провести оцінку функціональності і безпеки міні-автобусів.

Повідомляється, що подібна система транспорту дозволяє пасажирам викликати автобус до своєї зупинки через додаток в смартфоні, а також спростить відстеження транспорту на мапі.

Відзначимо, що люди стежили за автобусами лише віддалено, хоча оператори і мали можливість перехопити управління в будь-який момент. Машини самі возили пасажирів за маршрутом з різною щільністю руху і з перетином декількох перехресть. Тепер проект буде розширений.

У разі успіху цих випробувань існує ймовірність, що держави ЄС розпочнуть втілення даного проекту в життя вже в 2021 році.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: