Четвер, 28 березня 2019 13:11

Як розвивається міський транспорт в Україні

Про це розповіли в рамках виставки City Trans Ukraine 2019, що відкрилась в Києві сьогодні вранці – повідомляє SpecMachinery.com.ua.

За даними Міністерства інфраструктури, частка перевезень пасажирів у містах України автомобільним транспортом становить понад 43%, міським електричним транспортом - приблизно 53% – розповідають на City Trans Ukraine 2019.

Міський електротранспорт функціонує в 51 місті України, в експлуатації перебувають 2 646 трамвайних вагонів, 3 736 тролейбусів, 1 927 км трамвайних ліній; 4 412 км тролейбусних ліній. Щорічно послугами міського електротранспорту (трамваї, тролейбуси) користуються понад 2 млрд. пасажирів.

У 2018 році 2 500 одиниць транспортної техніки потребують заміни, сума інвестицій оцінюється в 2 млрд. гривень – передає SpecMachinery.com.ua.

На сьогоднішній день 95% трамвайних вагонів і 67% тролейбусів вичерпали нормативний термін експлуатації і потребують заміни. Термін експлуатації трамвая - 15 років, тролейбуса - 10 років, при цьому вік 1 193 одиниць трамвайних вагонів становить більше 30 років, вік 1 979 одиниць тролейбусів - понад 20 років. Терміновий капітальний ремонт або реконструкція потрібна для значної частини трамвайних рейок і об'єктів енергопостачання.

Результати державного технічного огляду свідчать про те, що приблизно 20% загальної протяжності трамвайних колій і контактної мережі, а також тягових підстанцій не відповідають вимогам правил експлуатації.

Високий рівень старіння основних фондів міського електротранспорту та недостатні темпи його оновлення призводять до скорочення кількості парку трамвайних вагонів і тролейбусів (приблизно на 200 одиниць щорічно). Невідповідність рівня сучасних технічних вимог значно збільшує енерговитрати (приблизно на 25%) і вартість утримання парку, не гарантує достатній рівень комфорту, якості і безпеки пасажирських перевезень.

Міністерство продовжує роботу з міжнародними фінансовими організаціями щодо залучення фондів для фінансування проектів з розвитку міського пасажирського транспорту. Спільно з Європейським інвестиційним банків (ЄІБ) для реалізації інвестпроектів вже відібрані 10 міст України, сума фінансування становитиме 160 млн. Євро. Українські банки також готові підтримати комунальні підприємства, пропонуючи їм програми фінансового лізингу.

Кредити від ЄБРР допоможуть закупити по 50 тролейбусів для Львова, Дніпра і Житомира. Маріуполь чекає на кошти від ЄБРР на придбання 70 тролейбусів, і на 60 автобусів від IFC.

Київ погодив кредит в 50 млн. Євро у ЄІБ на закупівлю автобусів, трамваїв і вагонів фунікулера. Львів узгодив придбання 150 великих автобусів в лізинг. Запоріжжя так само планує закупити 50 автобусів з низькою підлогою великої місткості за процедурою фінансового лізингу. Івано-Франківськ розраховує отримати в 2019 році ще 30 нових тролейбусів. Кременчук зацікавлений закупити на гроші ЄБРР нові тролейбуси з автономним ходом. Тернопіль має плани укласти договір лізингу на заміну 300 маршруток на 120 великих автобусів на газі.

Електротранспорт є екологічно чистим видом перевезень. В даний час все більше міст України розглядає розширення свого комунального парку за рахунок електробусів і тролейбусів з автономним ходом. Ключове значення набуває наявність спеціалізованої інфраструктури для експлуатації та обслуговування сучасного електротранспорту (мережі зарядних станцій, центри ремонтів).

Україна знаходиться на порозі реалізації концепції «міської мобільності», яка передбачає оптимізацію міських пасажирських перевезень, впровадження єдиного квитка на всі види транспорту, створення «розумних» зупинок для автобусів і трамваїв.




Купити техніку

Продати техніку

Оренда техніки

Підпишіться на новини спецтехніки:

News: